Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lampa Wehrmacht RL12P35

17. 3. 2013

Lampa Wehrmacht RL12P35

Tak jako ve všech oborech lidské činnosti existují nějaké legendy, tak i mezi elektronkami časem legendární lampy vznikly. Asi první legendární elektronky byly ty nožičkové typy ze dvacátých let, které vlastně napomohly k obecnému rozšíření prvních radiopřijímačů. Byly nahrazeny lepšími typy, a to už ve třicátých letech. V té době vznikly opravdu legendární lampy, a budete se možná divit, ale některé z těchto legend dodnes žijí a to aktivním životem - dodnes se používají!!

Kdesi v polovině třicátých let vznikla elektronka NF6. Poté, co německý válečný průmysl začal požadovat extrakvalitní elektronky a na svou dobu s mimořádnými parametry, byla právě NF6 považována za jakýsi prazáklad od něhož konstruktéři odvodili miniaturní pentodu RV12P2000. Tato malá lampička se stala naprosto bezkonkurenčně rozšířenou téměř ve všech vojenských zařízeních, přístrojích, spojovacích prostředcích a její universálnost ji předurčila i k masovému používání mezi radioamatéry, neboť zásoby wehrmachtu se po válce rozprodávaly za pár korun komukoliv. Svět se tak seznámil s mimořádně kvalitní elektronkou s dobrými parametry. Byla tak oblíbená, že ji mnoho firem pod různým označením vyrábělo ještě mnoho let po válce, dokonce i v době, kdy se již běžně používaly moderní novalové a miniaturní elektronky, ba už i tranzistory! V mnoha přístrojích je dodnes - bez výměny – stále funkční!! Méně se již ví, že tuto elektronku okopírovali i Rusové a použili do svých vojenských přístrojů, uplatnila se především ve spojovacích prostředcích. Těmito ruskými přístroji byla a je dodnes vybavena nejedna armáda. Včetně té naši. Ruská verze elektronky RV12P2000 má označení 12Ž1L a liší se především svým tvarem. Tak jako u wehrmachtu měla RV12P2000 mnoho svých příbuzných, lišící se někdy více, někdy méně, někdy jen jiným žhavícím napětím, má i 12Ž1L své přímé příbuzné. Jmenujme tedy alespoň některé – 10Ž1L, 4Ž1L, 6Ž8, 6Ž1P….Pak nesmíme zapomínat i na elektronky bateriové, které také dodnes žijí u armád. Od svých německých předků - RL2T2…..RV2,4P…..se někdy více, jindy méně liší, mnohdy v jiné baňce a opatřené kovovým pouzdrem, a jejich ruské označení je-2Ž27L, 2P29L…4P1L…Všechny tyhle, a nejen tyhle, všechny, které používala armáda jsou velice kvalitní a spolehlivé elektronky a i v dnešní době jsou ještě občas sehnatelné. Což je předurčuje k amatérskému použití i dnes, v době, kdy jejich předkové jsou již jen fosíliemi ve sbírkách sběratelů. A kdo tak učiní a použije je, bude velmi překvapen, co dokáže jedna či dvě lampy! Krom toho se seznámí s jednoduchými konstrukcemi které se přece jen liší od těch polovodičových a poskytují svému tvůrci pocit jakéhosi naplnění čímsi co již není běžně k mání …a využít by se měla každičká poskytovaná možnost….dokud je!!

Nezbývá než na závěr zmínit ještě jednu legendární elektronku. Ono těch legendárních lamp bylo více..Např. dodnes t.j asi něco kolem 50-ti let vyráběná elektronka EL34 je častou pýchou kvalitního lampového zesilovače.., nebo i elektronka německá "válečná" RL12P35 legendou jistě byla také, anoda zvládala pár desítek wattů…jenže wehrmacht měl ještě jinou elektronku- LS50. Také výkonová…kvalitní s výbornými parametry, rozšířena všude u všech ozbrojených složek říše. Používala se na koncových stupních vysílaček a opět vlivem kopírování v Rusku ji máme možnost dodnes vidět v provozu – pod ruským označením GU50 je nepostradatelná v mnoha vojenských radiostanicích, které jsou dodnes používány. (např. v budiči vojenské stanice R140 jsou hned dvě) Znají ji velmi dobře i radioamatéři. A vzdor všem předchozím řádkům o RV12P2000 je asi mnohem větší legendou! Nejenže se pravděpodobně dodnes, i když omezeně, pro armádu vyrábí, což by znamenalo, že je ve výrobě prakticky nepřetržitě nějakých 70 let(!!!) , ale je i stále stejná! Její parametry a její charakteristický tvar se od dob jejího vzniku prakticky nijak nezměnily!

Zdroj: http://history.an-d.cz/and_h004.htm

lampa-wehrmacht_rl12p35.jpg  lampa-wehrmacht_rl12p35_1.jpg

Lampa Wehrmacht RL12P35

lo150-fk-41s.jpg lo150-fk-41s1.jpg

Lo150 FK 41s                                                           Lo150 FK 41s_detail

lorenz-lo40k39_2.jpg lorenz-lo40k39_4.jpg

Lorenz Lo40K39                                                      Lorenz Lo40K39_detail

lorenz-lo40k39_5.jpg lorenz-lo40k39_7.jpg

Lorenz Lo40K39_detail lampy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář